English
FCE Hungary

Az ArcelorMittal Flat Carbon Europe magyarországi képviseletének rövid története

Cégünk az ArcelorMittal acélgyártó csoport legidősebb magyarországi vállalata, elődvállalatának alapítása a rendszerváltás környékén, 1991-ben történt.

Még a szakmai közvéleményben is sokan úgy gondolják, hogy az ArcelorMittal vállalatcsoport egy fiatal, kevés szakmai tapasztalattal rendelkező vállalat, ami természetesen téves feltevés, hiszen a '90-es évek nagy vállalati fúziói következtében alakult ki a mai szervezet.

A '90-es évek elején a tradicionálisan erős integrált acélművek bázisán a francia, a spanyol és a belga vaskohászatban vállalati összevonásokkal kialakult néhány nagy csoport - nagyobbrészt állami segítséggel -, úgy mint a francia Usinor, a belga-luxemburgi Arbed, a spanyol Aceralia, melyek már versenyképesek voltak nemcsak a termékválasztékban, technológiában, hanem tőkeerőben és a fejlesztési potenciálban is a tengerentúli (amerikai, japán) acélgyártókkal szemben is.

Magyarországon az ekkortájt kezdődő rendszerváltás és a gazdasági rendszer átalakítása következtében megtelepülő új termelő kapacitások egyre nagyobb mennyiségben igényeltek minőségi acélokat.

Ebben az időszakban, 1991-ben határozta el a francia Usinor csoport, hogy létrehozza első kereskedelmi képviseletét Budapesten, hogy előkészítse az Esztergomba tervezett Suzuki gyár részére az elektrolitikusan horganyzott karosszérialemezek szállítását.

Még ugyanebben az évben megindultak az első próbaszállítások a háztartásicikk-gyártók részére is különböző speciális horganyzott lemezekből, melyekből abban az időben magyarországi gyártás még nem állt rendelkezésre.

Az alapvető stratégiai célkitűzés az volt, hogy magas minőségű lemeztermékeket, speciális alkalmazásokhoz, fejlett szervizszolgáltatásokkal, hosszú távú partneri kapcsolatokra alapozva szállítsunk. Ez a stratégia máig sem változott lényegesen, csak bővült  a termékek és szolgáltatások köre.

Az 1991-98 közötti időszak elsősorban az új termékek bevezetésével jellemezhető, mivel a szénacél választékot bővítettük a Cockerill Sambre és EKO Stahl gyártóművek horganyzott és festett lemezeivel, a finomlemezek mellett a durvalemezekkel (Dillinger Hütte, Fa-Fer, Creusot), illetve kihasználva az Usinor csoport lehetőségeit, megindultak a korrózióálló lapos és hosszú termékek szállításai az Ugine, az Imphy és a La Meusienne üzemekből.

1998-ban a Cockerill és EKO Stahl csatlakozása után várható volt a további európai fúzió, amely 2001-ben be is következett, ugyanis az Usinor (francia-belga-német), az Arbed (luxemburgi-belga-német) és az Aceralia (spanyol) vállalatcsoportok létrehozták az Arcelor csoportot.

A megnövekedett feladatok szervezeti változásokat is igényeltek, ekkor alakult az Arcelor FCE Commercial Hungary Kft. a korábbi Usinor-Sollac képviselet már jó elméleti és szakmai felkészültségű személyzetére alapozva. Ez az időszak jelentős fejlődés kezdete volt. Az Arcelor jelentősen tudta növelni szállításait az autóipar, autóipari beszállítók, az építőipar, a háztartásicikk-gyártó ipar vállalatai körében.

Az Arcelor a stratégiai elképzeléseinek megfelelően kiterjesztette szolgáltatásit a csoport francia (Cisatol), belga (Disteel) , német (SAR, Montaferro) és olasz szervizcentereinek bekapcsolásával. Az belső informatikai rendszerek fejlesztésével lehetővé vált a budapesti rendelébevitel, közvetlen gyártás- és szállításkövetés, helyi kereskedelmi dokumentáció, javítva a vevők informálhatóságát. Folyamatosan folytak a megvalósíhatósági vizsgálatok magyarországi SSC, illetve disztribúciós raktár létrehozására, valamint gyártási kooperációra a magyar gyártókkal.

2006-ban újabb fúziós hullám eredményeként egyesült az Arcelor és a Mittal csoport, létrehozva a világ legnagyobb vaskohászati konglomerátumát és ez új fejezetet, illetve feladatokat jelentett a magyarországi kereskedelmi szervezet számára.

A fúzió utáni átszervezés eredményeként ArcelorMittal  FCE Hungary Kft. néven a korábbi Mittal csoport által végzett tevékenységet a budapesti szervezet átvette, ezáltal lengyel (Katowice, Krakkó), cseh (Ostrava) és román (Galac) integrált acélművek termékeivel bővült a termékskála. 2008 elejére alakult ki a jelenlegi szervezet, amely felelős a magyarországi képviseletért, a gyártóművi szállításokért az autó, építészeti, háztartásicikk, elektronikai iparágakban, beleértve ebbe a korrózióálló és durvalemez termékeket.

A hitelválság okozta nehézségek természetesen visszavetették a további szervezetfejlesztést, de Magyarország továbbra is fontos piac az ArcelorMittal csoport számára, a jelenlegi és a jövőben várható, stratégiailag fontos iparágak fejlődése révén.

Összefoglalva talán a rövid történeti áttekintésből kitűnik, hogy az ArcelorMittal viszonylag új, de a nem nagyon patinás nevének hátterében nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező, hatékony európai gyártóművek, fejlett technológiák és informatikai rendszer, valamint sok nyelvet beszélő, jól képzett személyzet áll.